All

Allium sativum L.

És una planta que no es troba silvestre, només es fa als horts. Es diferencia netament de les cebes, perquè la planta de l’all té les fulles planes (i no cilíndriques i buides com la planta de la ceba). Les fulles arriben a la meitat de l’altura de la tija (40 cm). A les flors, els 3 estams interiors tenen els filaments acabats en 3 puntes, iguals, curts, de les quals la del mig és la que du l’antera. Les flors són poc nombroses, en umbel·la, amb alguns o molts bulbils. L’espata o bràctea que embolcalla per sota la umbel·la, és univalva, i acabada en punta molt llarga, que ultrapassa la umbel·la. Les flors són d’un blanc brut o rogenc. El bulb té un nombre més o menys gran de dents, de color blanc o rogenc, per les capes blanques fines o túniques que els envolten.

Castellà:

Ajo

Família:

Liliàcies

Forma vital:

Geòfit

Localització:

Conreada

Principis actius:

adenosina, fructosants, mucílags, oli essencial, sals minerals, vitamines 2

Propietats:

Antiasmàtica, Antiespasmòdica, Antigripal, Antiparasitària, Antisèptica, Broncodilatadora, Diürètica, Expectorant, Hipoglucemiant, Hipotensora, Immunoestimulant, Reguladora menstrual, Vasodilatadora

Contraindicacions:

🚫 L'all ha d'usar-se amb precaució en hipertiroïdisme, hemorràgies actives, pre i post-operatoris, trombocitopènia, tractament amb anticoagulants tipus warfarina o amb hemostàtics (especialment les formes extractives), úlceres gastroduodenal.
No administrar nens menors de 10 anys. El consum d'alls, degut a les druses d'oxalats, pot produir irritació intestinal. Per via externa pot produir dermatitis de contacte, pel seu efecte vessicant.
L'oli essencial pur pot provocar nàusees, vòmits, diarrees, diaforesis, menorràgies i hematoma espinal epidural. L'all interactua les accions dels antihipertensius i anticoagulants i amb fàrmacs que inhibeixen el metabolisme hepàtic. S'ha de fer servir amb precaució amb cimetidina, ciprofloxacina, eritromicina, fluorxacina, quetoconazol, paroxetina, imipramina, fenitoïna i propanolol. 2

Altres usos:

🥗 L’all forma part de la dieta mediterrània típica i d’un munt de preparats culinaris.

Similars:

🌼 All (gènere) (Allium L.) 👈

🌼 Ceba (Allium cepa) 👈

🌼 Porro (Allium porrum) 👈


Receptes amb All


Més informació:

👉 Comité de Medicamentos a base de Plantas (HMPC) de la EMA

👉 CONECT-e

👉 Dioscórides interactivo

✋ Dolça Revolució

✋ Eixarcolant

👉 Etnobotànica dels Països Catalans

👉 Flora Catalana

👉 Jardí botànic de Gombrén 1

👉 Natusfera

👉 Temas de Farmacognosia 2

👉 Viquipèdia


Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació del document del Jardí botànic de Gombrén 1.