Pinus L.
Altres noms: Pinya (estròbil), Pinyó (llavor), Trementina (producte elaborat)
Plantes medicinals emprades com anticatarrals, antitussígenes i antisèptiques, i també per elaborar xarops i licors. Del pi blanc i del pinastre se n’aprofita la resina, la qual es destil·la i s’obté l’essència de trementina emprada per fer aiguarràs i del residu sòlid resultant la pega o colofònia que es fa servir en perfumeria; per combustió lenta de la fusta també s’obtenia la pega o quitrà que tenia una gran capacitat d’impermeabilització, per la qual cosa s’emprava molt per a impermeabilitzar les botes o els vaixells.
Castellà: |
pino |
Família: |
Pinàcies |
Forma vital: |
Macrofaneròfit |
Abundància: |
Molt comuna |
Similars: |
Arbre que es pot trobar tan de manera silvestre com cultivat, amb multitud de varietats i subespècies, les propietats terapèutiques de les quals és força similar. 🌼 Pi blanc (Pinus halepensis) 👈 🌼 Pi roig (Pinus sylvestris) 👈 🌼 Pi negre (Pinus uncinata / Pinus mugo subsp. uncinata): Arbre d’alta muntanya d’escorça grisa. Fulles curtes (3-8 cm) d'un color verd fosc i pinyes petites (3-7 cm); bràctees de les pinyes acabades en forma de ganxo. Boscos d'alta muntanya i algun cop plantat a cotes inferiors (1 600 - 2600 m), comuna. Natusfera👈 🌼 Pinassa, Pina (Pinus nigra subsp. salzmannii): Plantat a totes les comarques (0 - 1500 m), rara. Fulles llargues (> 8 cm) i pinyes petites (4-8 cm). Natusfera👈 🌼 Pinastre, Pi marítim, Pi gallec, Pi resiner (Pinus pinaster): Arbre adult de capçada piramidal; fulles gruixudes (2-2,5 mm) i rígides, d'un verd més fosc, més llargues (> 10 cm); pinyes més grosses (> 12 cm), no pedunculades, allargades amb pinyons petits (6-8 mm sense comptar l'ala). Plantat arreu i subespontani a les Gavarres, a la Selva i zones veïnes (0 - 600 m), molt comuna.
|
Més informació:
👉 Comité de Medicamentos a base de Plantas (HMPC) de la EMA
👉 CONECT-e
Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació dels documents 3 de la nostra bibliografia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada