Crespinell (gènere)

Sedum L.

Altres noms: Crespinells, arròs de gat, arròs de paret, grans d'arròs, raïm, raïm de paret, raïm de moixó, bàlsam de paret, ous de gripau, grans de grepau, ull de grepau (Sedum) [anomenats crespinells potser perquè quan floreixen semblen la cua d’un gat que s’eriça (de cresp, arrissat); dits també Matifoc o Matafocs potser perquè són plantes crasses que no cremen i evitarien els incendis de les teulades o perquè tenen propietats vulneràries i es feien servir per guarir les cremades, per als trucs i les llagues; les fulles confitades d’algunes espècies són comestibles; el nom d’arròs provindria de que les fulles s’hi assemblen i els nens les feien servir per jugar; Bàlsam és un medicament o una substància aromàtica que serveix per curar nafres i ferides i algunes d'aquestes plantes tenen aquesta utilitat; 17 espècies.

Plantes anuals o perennes, carnoses. Rizomatosa de vegades. Fulles generalment senceres, planes o cilíndriques, alternes d'ordinari, en algunes ocasions oposades, verticil·lades o agrupades en rosetes basals, generalment sèssils. Inflorescència generalment cimosa. Flors hermafrodites, pentàmeres d'ordinari, encara que poden variar de tetràmeres a heptàmeres, amb el mateix nombre de sèpals que pètals i carpels, i generalment doble nombre d'estams. Sèpals generalment carnosos, lliures, amb ungla basal, o soldats a la base per formar un receptacle més o menys pronunciat, generalment en copa. Pètals lliures o soldats a la base, comunament blancs, groguencs o rosat-vermellós. Carpels gairebé sempre separats. Fruit en polifolicle. Fol·licles en la maduresa des d'erectes a estrellat-divergents. 1

Flors regulars amb el mateix nombre de sèpals, pètals i carpels (de 4 a 8) i generalment doble nombre d'estams; carpels lliures que donen un fruit sec tipus fol•licle.

En aquests darrers anys al litoral s'han naturalitzat diverses espècies cultivades en jardineria.

Família:

Crassulàcies

Similars:

Planta que es pot trobar tan de manera silvestre com cultivada, amb multitud de varietats i subespècies, es detallen només les que se'ls coneix propietats terapèutiques.

🌼 Crespinell blanc (Sedum album) 👈

🌼 Crespinell groc (Sedum album) 👈

🌼 Fabària (Sedum telephium) 👈

🌼 Matifoc (Sedum sediforme) 👈

🌼 Cepea (Sedum cepaea): Fulles més estretes i de marge sencer, oposades o verticil•lades (més de dues fulles a cada nus). Planta de 15-30 cm amb tiges pubescents. Fulles inferiors planes i peciolades de > 5 mm d'amplada. Pètals aristats d'un blanc violaci o blavós. Marges i clarianes rocoses de bosc caducifoli a la Selva, l'Albera, la Garrotxa i al Ripollès (100 - 1200 m). Primavera-estiu, rara.
Cepea és el nom grec i llatí d’una planta que no correspon pas a aquesta espècie. Dioscórides interactivo👈

🌼 Crespinell glauc, Arròs de paret (Sedum dasyphyllum): Fulles més estretes i de marge sencer. Flors d'un blanc violaci. Fulles oposades o verticil•lades (més de dues fulles a cada nus). Planta més baixa amb fulles sèssils de color verd grisenc i de -5 mm d'amplada. Pètals arrodonits d'un blanc violaci. Roques, parets i teulades a totes les comarques (0 - 2200 m). Primavera-estiu, comuna.
Glauc fa referència al color verd blavós de la planta.
Utilitzada al Ripollés com antiinflamatori intestinal, menjada crua, per alimentació animal i com a joguina. Natusfera👈


Receptes amb Crespinell


Més informació:

👉 Flora Catalana

👉 Flora Ibérica 1

👉 Natusfera

👉 Viquipèdia


Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació dels documents 3 de la nostra bibliografia.