Sinònims: LLATÍ
Altres noms: Card burral, Card clapat, Card gallofer, Cardassa, Carxofa de burro, Escardot gros, Presor
Planta herbàcia anual, espinosa, erecta amb tiges acanalades, alta de fins 2 m d’alçada.
Fulles oblongues o pinnatífides, grans de fins 50 cm, de color verd lluent i amb taques blanques a l'anvers, amb el marge espinós.
Capítols solitaris i llargament pedunculars, purpuris de 2,5 a 5 cm, amb les bràctees llargues, recorbades i molt punxents.
Castellà: | cardo borriquero, cardo mariano, cardo, cardoncha |
Família: |
Compostes |
Forma vital: |
Hemicriptòfit |
Part utilitzada: |
els fruits, les fulles, els pètals |
Recol·lecció: |
Primavera-estiu |
Abundància: |
Comuna |
Localització: |
Erms i terres remogudes de terra baixa (0 - 1000 m). |
Principis actius: |
àcids: linoleic, oleic, palmític; flavonoides, silimarina |
Propietats: |
Antial.lèrgica, Antiinflamatòria, Antioxidant, Hepatoprotectora |
Aplicacions terapèutiques: |
⚕️ Planta medicinal els fruits de la qual contenen el flavonoide silimarina, i es fan servir per afeccions del fetge i com a protector hepàtic en intoxicacions per bolets tòxics o ingestió en excès d’alcohol. |
Contraindicacions: |
🚫 Hipersensibilitat a la silimarina. |
Preparació: |
infusió |
Altres usos: |
🥗 Les flors i les fulles tendres es mengen com a verdura. 🥗 Les granes torrades es feien servir com a substitutiu del cafè. 🏭 Els pètals es fan servir per cuallar la llet. |
Usos màgics, mitologia i curiositats: |
📜 Dit així per les taques blanques de les fulles que la llegenda popular atribueix a gotes de llet de la Verge, o bé perquè era utilitzada per les malalties de les dones. 🪄 Les flors es cremeven per allunyar els llamps. 🪄 A Escòcia es posaven collars fets amb les flors per tal d'allunyar les serps. |
Més informació:
👉 Comité de Medicamentos a base de Plantas (HMPC) de la EMA
👉 CONECT-e
✋ Dolça Revolució
✋ Eixarcolant
👉 Etnobotànica dels Països Catalans
Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació dels documents 1 i 3 de la nostra bibliografia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada