Boixerola

Arctostaphylos uva-ursi (L.) Sprengel

Altres noms: Boixeiola, Boixeringa, Farinola, Gallufa, Raïm d'ós

Mata ajaguda de fins 30 cm d’alçada i que sol fer extenses catifes.

Fulles obovades, piloses, d’1,5-3 cm, de color verd brillant.

Flors blanques en forma d’urna en raïms de 10 a 12.

Fruit esfèric, carnós, vermell, de 3 a 4 mm de diàmetre.

Castellà:

Gayuba, Uvas de oso

Família:

Ericàcies

Forma vital:

Camèfit

Part utilitzada:

les fulles

Recol•lecció:

Estiu

Abundància:

Comuna

Localització:

Matollars, al Montseny, a les Salines i als Pirineus (700 - 2400 m)

Principis actius:

arbutina, ericolina, flavonoides, tanins, triterpènics, ursina

Propietats:

Antiinflamatòria, Antisèptica, Diürètica

Aplicacions terapèutiques:

⚕️ Planta medicinal que s’ha fet servir com a desinfectant de les vies urinàries.

Contraindicacions:

🚫 Hipersensibilitat a l'arbutòsid.

🚫 Compte en cas de malaties renals.

Preparació:

decocció, extracte fluid, maceració, tisana

Altres usos:

🏭 Els tanins de les fulles s'utilitzen en adoberia de pells.

🏭 Conté pigments que proporcionen colorants de colors foscos.


Receptes amb Boixerola


Més informació:

👉 Comité de Medicamentos a base de Plantas (HMPC) de la EMA

👉 CONECT-e

✋ Dioscórides interactivo

✋ Dolça Revolució

✋ Eixarcolant

👉 Etnobotànica dels Països Catalans

👉 Flora Catalana

👉 Jardí botànic de Gombrén

👉 Natusfera

✋ Temas de Farmacognosia

👉 Viquipèdia


Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació dels documents 1 i 3 de la nostra bibliografia.