Bruc

Erica arborea L.

Sinònims: Arsace arborea (L.) Fourr. / Erica acrophya Fresen. / Erica arborea subsp. parviflora Spirlet / Erica arborea subsp. riojana (Sennen & Elías) Romo / Erica arctata Hort. / Erica elata Hoffmanns. & Link / Erica lazaroana Rivas Goday & Bellot / Erica procera Salisb. / Erica riojana Sennen & Elias / Erica scoparia C.Koch / Erica scoparia K.Koch / Erica scoparia Thunb. / Erica stylosa Rudolph / Ericodes arboreum (L.) Kuntze / Ericoides arboreum (L.) Kuntze

Altres noms: Bruc boal, Bruc bouer, Bruc brual (o broal), Bruc d'ull de bou, Bruc de bou, Bruc de pipes, Bruc de soques, Bruc mascle

Arbust perennifoli ramificat, amb tiges erectes, d'escorça grisosa, que pot fer més de 3 m d'alçada.

Branques joves piloses.

Les fulles, molt atapeïdes, són linears i fan de 3 a 5 mm de llarg.

Les flors s'agrupen en panícules piramidals als extrems e les tiges, són blanques amb tons més foscos pel contorn, acampanades, i fan de 2 a 3 mm de llarg.

Castellà:

berezo, brezo blanco, urz blanca, brezo, brezo albar

Família:

Ericàcies

Forma vital:

Faneròfit

Part utilitzada:

L'arrel, les flors, i les fulles

Recol·lecció:

Primavera

Abundància:

Molt comuna

Localització:

Brolles i boscos perennifolis des de terra baixa a l’estatge montà (0 - 1200 m).

Principis actius:

glucòsids, inulina, quercetines, tanins

Propietats:

antireumàtic, antisèptic, diürètic

Aplicacions terapèutiques:

Popularment emprat com a diürètic.

Preparació:

infusió, extracte fluid

Altres usos:

💄 Perfum i maquillatge: Es tallava un branquilló ben florit i s’espolsava el pol·len, que es guardava embolicat dins d'un mocador. Quan anaven a ballar, per exemple, es passaven la branca florida per la cara i el coll per estar més afavorides (de pell més blanquinosa) i més perfumades.

🌱 Es cultiva com a planta ornamental.

🏭 Les rabasses s'utilitzen per fabricar pipes de fumar. Actualment està prohibit arrencar les soques perquè s'havia posat en perill d'extinció la planta.

🏭 Les branques es fan servir per fer tanques i sostres.

🐶 És una planta mel·lífera, les flors fan una forta olor de mel.

Similars:

🌼 Bruc vermell (Erica cinerea): Corol•la rosada o vermella. Planta de menys de 0,6 m que es fa als terrenys silicis; floració estival; flors vermelles, purpúries o violàcies. Brolles silicícoles de la Selva (0 - 400 m). Estiu, molt rara.
Les flors es fan servir com antisèptic de les vies urinàries. Natusfera👈

🌼 Bruc d’escombres, Bruc femella, Bruga, Bronsa (Erica scoparia): Corol•la blanca o d’un verd groguenc. Branques joves sense pèls; flors verdoses d’1,5-2,5 mm. Brolles i boscos perennifolis des de terra baixa a l’estatge montà (0 - 1200 m). Primavera, molt comuna.
Les tiges acaben en branques més fines que en l'espècie anterior i es fan servir per fer escombres; les flors popularment s'han fer servir com antiespasmòdiques i per evitar els vòmits.
S'utilitza com a aliment per a les vaques.
Es fan escombres: Es tallen les branques de bruc; es lliguen entre elles ben fort; es deixen sota el pes d'una pedra plana uns dies perquè s'assequin. Actualment encara hi ha gent que fa escombres de bruc. Antigament s'utilitzaven per escombrar per exemple l'era, la cuina, el graner, tot en general. Per treure les teranyines ho feien amb el pal més llarg i l'escombra més petita. A la Vall de Sant Daniel, un cop l’any, quan era lluna vella, totes les dones pujaven dalt d’un carro i cada una feia un feix de brucs per fer escombres per tot l’any.
Per tancar els ruscos fets amb suro: Es tallaven branquetes i s’afilaven. Aquestes es feien servir per tancar els ruscos fets amb suro. Natusfera👈


Receptes amb bruc

Més informació:

✋ Comité de Medicamentos a base de Plantas (HMPC) de la EMA

👉 CONECT-e

👉 Dioscórides interactivo

✋ Dolça Revolució

✋ Eixarcolant

👉 Etnobotànica dels Països Catalans

👉 Flora Catalana

✋ Jardí botànic de Gombrén

👉 Natusfera

✋ Temas de Farmacognosia

👉 Viquipèdia


Aquesta entrada ha estat redactada a partir de la informació dels documents 1, 2 i 3 de la nostra bibliografia.